VI TAR HAND OM DINA VINTER- OCH SOMMARDÄCK

Byt däck på din bil

Det är inte alltid lätt att hitta utrymme eller tid för att byta däck på bilen. Låt oss ta hand om bytet istället. När du byter däck hos oss på Frontbilar kontrollerar vi så att dina däck har rätt hastighetsklass, dimension, lufttryck och undersöker däckens mönsterdjup. Du får inte bara tid över till annat, du får även en säkrare bilfärd.

Däckhotell

På Frontbilar har vi suveräna däckhotell där du sparar tid, plats och rygg. Här gör vi mer än bara byter och förvarar dina vinter- och sommardäck. Vi gör också rent, balanserar och undersöker dem. Då slipper du ta med dig däcken hem, samtidigt som vi tar reda på hur de mår. Däck är nämligen känsliga. De behöver hanteras i rätt ljus och med rätt temperatur för att på bästa sätt kunna återhämta sig inför en ny säsong på vägarna. När säsongen sedan är över och du ska byta igen, så ligger dina däck hos oss – rena, nypumpade och redo. En praktisk lösning, som visat sig väldigt populär. Kör bara in till oss med dina bytesdäck, vi fixar resten.

Boka tid

Ring oss, så hjälper vi dig med din bokning! Du når oss på 031-577 400.

Boka däckbyte/däckhotell

Kontakta oss

Däckråd

VINTERDÄCK

Lagen säger att bilen ska vara försedd med vinterdäck mellan 1 december och 31 mars när vinterväglag råder. Det är tillåtet att köra på dubbdäck från den 1 oktober till och med den 15 april. Mönsterdjupet på ett vinterdäck ska vara minst 3 mm. Det kan tilläggas att gummiblandningen i däck är anpassad efter temperaturen. Sommardäcken blir för hårda när det är kallt. Därför rekommenderar vi att du sätter på vinterdäcken när temperaturen kryper ner under + 5 grader.

SOMMARDÄCK

Sommardäck består av en mjukare gummiblandning än vinterdäck och slits därför mindre när temperaturen stiger. Det är därför en god idé att byta så fort vårisen smält. Mönsterdjupet på sommardäcken måste vara minst 1,6 mm. Rekommenderat mönsterdjup är 3 mm – såväl vintertid som sommartid. När däcken slits under 3 mm ökar bromssträckan och risken för vattenplaning betydligt.

 

REGLER VID BYTE TILL SOMMARDÄCK

Nya däck skall vara E- eller e-märkta och ha en belastningsförmåga som motsvarar bilens högsta tillåtna axelbelastning. Sommardäck till bilar från 1 jan 1996 eller senare skall ha en hastighetsklassning på däcken som klarar bilens maxhastighet. På äldre personbilar räcker det med hastighetsklass S, vilket motsvarar 180km/tim. Du har rätt att byta till alternativa däck- och fälgdimensioner utan att bilen behöver registreringsbesiktigas.

DÄCKKOMBINATIONER PERSONBIL OCH SLÄP

Regler kring däck på personbil och släp: Har du dubbar på bilen ska du ha dubbat på släpet. Om du däremot kör med odubbat på personbilen så kan du välja mellan att ha dubbat eller odubbat på släpet.

Har du fler frågor är du alltid välkommen att kontakta oss!